Menu

In gesprek met: Alex over EPR-bestrijding

donderdag 16 april 2020

Het is weer lente; de natuur staat in bloei, de vogels bouwen nestjes en ook, de inmiddels beruchte, eikenprocessierups komt weer tevoorschijn. Het kleine beestje kan de orde in Nederland goed verstoren en daarom is het zaak om snel in te grijpen. We spraken met Alex, Branchemanager Groen bij Actief Techniek, over hoe we als Actief Techniek helpen met bestrijden van de eikenprocessierups en daarmee bijdragen aan een veilige leefomgeving.


Sinds een paar jaar is de eikenprocessierups een probleem in ons land. Het beestje bedekt complete eikenbomen met zijn nesten. “Als jonge rups zijn ze ongevaarlijk, maar na de vierde vervelling krijgen de eikenprocessierupsen brandharen. Die haartjes kunnen voor hevige jeuk en irritatie van huid, ogen en luchtwegen zorgen zo gauw je hier mee in aanraking komt”, vertelt Alex. Het bestrijden van de rups is daarom deze weken topprioriteit: “De eikenprocessierups-bestrijders (EPR) van Actief Techniek helpen dit probleem te voorkomen door met een speciale stofzuiger het nest te verwijderen.”

De boom in

“De EPR-bestrijders gaan in duo’s te werk. De één gaat de boom in om de rupsen te verwijderen en de ander houdt de situatie op de grond onder controle; hij stempelt de hoogwerker, zet de weg af, regelt het verkeer en geeft zijn collega in de boom aanwijzingen over de locatie van de nesten”, vertelt Alex. Met een speciale stofzuiger wordt het nest uit de boom opgezogen in een afgesloten transparante bak die later, samen met de overalls, wordt vernietigd in een oven. De EPR-bestrijders gaan volledig ingepakt te werk zodat ze zelf niet in aanraking kunnen komen met de irriterende brandharen van de eikenprocessierups. “Het is belangrijk dat alle rupsen worden verwijderd. Als dat niet gebeurt is de kans groot dat de bomen er over een aantal weken weer helemaal onder zitten. Dan ben je terug bij af en dat willen we niet”, benadrukt Alex.

Specialist in het bestrijden van de eikenprocessierups

Door de enorme toename van de rupsen nemen de werkzaamheden ook toe. Veel gemeentes lopen met dezelfde vraag: hoe kunnen we de eikenprocessierups zo snel en efficiënt mogelijk bestrijden? Actief Techniek is uitgegroeid tot specialist op het gebied van EPR-bestrijding. Door de toename van de rups zitten veel gemeentes krap in bestrijders om de pieken aan te kunnen. Alex: “Dit is iets wat wij gewend zijn en waar we goed op inspelen.” Door ervaring en goede communicatie kan Actief Techniek goed inschatten wat klanten nodig hebben. “Dit maakt ons een goede kandidaat om mee samen te werken.”

Werken aan een veilige omgeving

Als EPR-bestrijder draag je bij aan een veilige leefomgeving. Door het verwijderen van de nesten worden veel gezondheidsklachten die door de rups worden veroorzaakt voorkomen. “Er worden dit jaar meer eikenprocessierupsen verwacht. Daarom kunnen we alle hulp goed gebruiken”, laat Alex weten. “Iedereen die hard wil werken en niet bang is voor hoogtes kan aan het werk als EPR-bestrijder.” Voor de functie van EPR-bestrijder zijn naast een VCA-certificaat geen vereisten. “Veiligheid is in deze functie erg belangrijk. Daarom bieden wij vakkrachten, die niet in bezit zijn van een VCA-certificaat, aan om deze kosteloos via ons te behalen.” De vakkrachten krijgen voordat ze aan het werk gaan de nodige persoonlijke beveiligingsmiddelen zoals een beschermend pak, handschoenen, een zuurstofmasker, een bril en werkschoenen.

Doorgroeien in het groen

Het bestrijden van de eikenprocessierups is een seizoensgebonden functie. Dit hoeft niet te betekenen dat je werkzaamheden na dit seizoen stoppen. “Met deze functie zorgen we ervoor dat je als vakkracht binnenkomt bij bedrijven waar je kan laten zien wat je in huis hebt” aldus Alex. Ook vertelt hij ons dat er in gesprek met de vakkrachten altijd wordt gekeken naar ambities. “We bieden verschillende opleidingstrajecten bij Actief Techniek aan. We zien veel vakkrachten die binnenkomen als EPR-bestrijder en uiteindelijk verder werkzaam zijn in het groen. Bijvoorbeeld als groenvoorziener, onderhoudsmedewerker of hoveniersmedewerker.” Actief Techniek streeft naar duurzame samenwerkingen waarin ze op meerdere vlakken iets voor klant en vakkracht kunnen betekenen. “Dit maakt het voor beide partijen erg aantrekkelijk om een samenwerking aan te gaan met Actief Techniek.”

Interesse?

Ben je na het lezen van dit nieuwsbericht over de eikenprocessierups benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Bekijk een van onze vacatures voor EPR-bestrijder of neem contact met ons op als je graag gebruik wil maken van onze specialistische kennis.