Menu

Vakkracht aan het woord - Arjan

dinsdag 14 januari 2020

“De opleiding Assistent Infra/Groen is mij erg goed bevallen. Ik heb veel geleerd en breng de opgedane kennis nu in de praktijk.”

Arjan was altijd automonteur en wilde graag in de buitenlucht werken. Vorig jaar volgde hij bij de opleiding 'Assistent Infra/Groen' bij Actief Techniek. En met succes! De opleiding is erg goed bevallen en Arjan werkt sindsdien als grondwerker in de GWW/infra. 

Arjan werkt bij een bedrijf die voornamelijk kabels en leidingen legt om huizen te voorzien van stroom. “Als grondwerker graaf ik (proef)sleuven. Mede door gebruik te maken van de Klic-melding zorg ik er voor dat kabels niet worden geraakt en dat deze op de juiste manier worden aangesloten.” Vervolgens wordt alles weer netjes achtergelaten.

Infra: van leidingen leggen tot bestraten

De vierweekse opleiding ‘Assistent Infra/Groen’ leidt cursisten in de basis op om te werken in de infra- of groensector. Verschillende facetten komen aan bod. Het infra-gedeelte sprak Arjan het meeste aan. “We hebben geleerd hoe we met de minikraan moeten werken, hoe je leidingen op kan zoeken: gas, water, elektra en riool. Daar heb je de Klic-melding voor nodig. Daarop zie je precies waar alle leidingen in de straat, de grond en bij huizen liggen. Het opzoeken van de kabels en leidingen is soms best lastig, dat vraag tijd en kennis.” Ook bestrating kwam bij de opleiding aan bod. “Er is ons geleerd hoe we moeten bestraten en herstraten, hoe je het er uit haalt en er weer in legt. Ook hebben we met een laser gewerkt en hebben we leren glad strijken van de zandbanken."

Lekker in de buitenlucht

Arjan was altijd werkzaam als automonteur. “De infra is een totaal andere wereld. Ik leer hier heel veel en het werk is erg divers. Alles wat ik leer, kan ik direct toepassen. En het mooiste is nog dat ik lekker buiten aan het werk ben. Je zit niet de hele dag binnen, ontmoet veel verschillende mensen en de collega’s zijn prettig. Ik ben erg blij dat ik deze carrièreswitch heb gemaakt!”

De opleiding is Arjan zo goed bevallen dat hij het anderen ook zou aanraden. “Houd je van buiten werken, fysiek werk en heb je affiniteit met techniek? Dan zou ik de opleiding zeker aanraden. Je kunt alles leren en de docenten willen je ook van alles leren. Ik ben nu nog (leerling)grondwerker en uiteindelijk wil ik graag op de kraan komen. Die weg bewandel ik nu, en die kans en keuze krijg ik ook.”

Pak je kans

“Pak je kans als je eens iets anders wilt proberen. Bij de infra komt er meer bij kijken dan je denkt. Het is niet alleen op een schep staan en een sleuf spitten, je kunt veel meer kanten op.” In de infra is veel mogelijk. “Het bedrijf waar ik nu werk biedt ook kansen aan werknemers, zoals opleidingen en/of cursussen. Op dit moment is er een tekort aan mensen in de infra, dus grijp je kans!”

Werk en (om)scholing in de infra

Wij zijn altijd op zoek naar vakkrachten in de infra. Spreekt het verhaal van Arjan je aan? Of wil jij ook de opleiding volgen? Dat kan! In februari start er weer een nieuw traject in Groningen en in maart in Emmen. We komen graag met jou in contact om de mogelijkheden te bespreken.