Menu

Vakkracht aan het woord: Marco - Eikenprocessierups bestrijder

maandag 20 april 2020

Marco werkt al een aantal jaren als eikenprocessierups (EPR) bestrijder in de Groen branche bij Actief Techniek. In een beschermingspak verwijdert Marco met een speciale stofzuiger de rupsen uit de eikenbomen. “Het geeft mij een goed gevoel als ik de bomen rupsvrij maak, hierdoor draag ik bij aan een veilige en gezonde leefomgeving!”

Beschermd de boom in

De brandhaartjes van de rups kunnen hevige jeuk en irritatie van huid, ogen en luchtwegen veroorzaken zo gauw je er mee in aanraking komt. Voordat Marco begint met het verwijderen van de eikenprocessierupsen moet hij dus goed beschermd zijn. “Als ik de boom in ga draag ik altijd een pak dat mijn hele lichaam beschermt. Ook maak ik gebruik van handschoenen en bescherming voor mijn gezicht”, vertelt Marco.

Samen bestrijden

De werkdagen van Marco zijn gevarieerd. “Samen met een collega verwijder ik de nesten van de eikenprocessierups. Als duo ontvangen wij elke dag een nieuwe lijst met bomen die we die dag moeten bestrijden. Mijn collega bestuurt de hoogwerker en let met name op de veiligheid op de grond zodat onder andere het verkeer zo min mogelijk last van ons heeft. Zodra de hoogwerker op de juiste plaats staat ga ik met een speciale stofzuiger de boom in om de nesten op te zuigen.”

Secuur werken

Het verwijderen van de rupsen is volgens Marco werk wat erg geconcentreerd moet worden uitgevoerd. “Ik werk altijd van boven naar beneden. Ook moet elke boom echt ‘schoon’ zijn voordat wij verder gaan. Stel er zou maar een rups achterblijven, dan kun je over een paar weken weer opnieuw beginnen. Het is heel precies werk en daarom ga ik altijd secuur te werk om juist zulke situaties te voorkomen.” Volgens Marco ben je daardoor al snel een halfuur bezig met één boom. Ook laat hij weten dat hij in het begin het wel spannend vond om de rups te bestrijden. “Het is toch een beestje dat veel gezondheidsklachten kan veroorzaken. Gelukkig ga je beschermd de boom in en ben je goed afgedekt. Hierdoor kunnen de haartjes niet in contact komen met de huid, dus kan er ook niets gebeuren.”

Werken aan een veilige en gezonde leefomgeving

Marco heeft veel plezier in zijn werk omdat hij onder andere bijdraagt aan een veilige en gezonde leefomgeving. “Doordat wij de rupsen verwijderen wordt de kans kleiner dat bewoners te maken krijgen met gezondheidsklachten die door de rups worden veroorzaakt. Mensen waarderen hierdoor heel erg wat je doet. Dit geeft mij een goed gevoel.” Ook vindt Marco de spanning fijn aan zijn werk: “Je weet nooit wat je aantreft en of er veel rupsen aanwezig zijn. Elke dag is hierdoor weer een nieuwe uitdaging!”

Contact met Actief Techniek

“Mijn eerste indruk van Actief Techniek was gelijk goed. De projectmanagers zijn persoonlijk en betrokken. Zo komen ze op werkplekbezoek met een koud flesje drinken, dat waardeer ik heel erg. Ze tonen oprecht interesse in zowel mij als persoon als de werkzaamheden die ik uitvoer”, vertelt Marco. “Ook is het salaris altijd op tijd en vind ik het een fijn idee dat ik pensioen opbouw.”

Werken als eikenprocessierupsbestrijder

Ben jij enthousiast geworden van het verhaal van Marco? Dan komen we graag met je in contact! Om aan de slag te gaan als eikenprocessierupsbestrijder hoef je geen diploma’s of werkervaring te hebben. Het enige wat je nodig hebt is een VCA diploma en een sterke drive om ervoor te gaan! Het VCA diploma kan je kosteloos bij Actief Techniek halen. We kunnen alle hulp gebruiken om de eikenprocessierups te bestrijden. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan onze vacatures voor EPR bestrijder of neem contact op met één van onze vestigingen.